10 trinn fra du ser et bilde til det er trygt i Lightroom med backup

Lightroom splash screenJeg jobber primært i Lightroom og det holder for meg i 99,999% av det jeg gjør med bildene mine. Da jeg startet med Lightroom da versjon 3 nettopp hadde kommet ut var det for å ha en god bildekatalog som var søkbar og rask. Jeg ble raskt fornøyd med dette og gradvis kom det flere muligheter. I dag har det tatt over for så godt som alt jeg gjør og det gleder meg. Jo færre programmer man bruker jo flinkere blir man i det! Bruk tiden fokusert på det som virker for deg!

Min mest effektive arbeidsflyt fra bildet blir tatt til det er ferdig redigert er som følger:

10 trinn fra du ser et bilde til det er trygt i Lightroom med backup

 1. Lag bildet i kameraet så langt som mulig (pre-touch is better than re-touch)
 2. Ta ut minnekortet og koble inn i PC/Mac
 3. Importer til Lightroom
  1. Velg ut hvor du ønsker at bildene dine skal lagres, selv velger jeg følgende mappestruktur:
   1. år – måned
   2. 2015–>januar–> alle bilder fra januar 2015 her
  2. Filnavnet på mine bilder er alltid lik og ser da ut som følger:
   1. år-måned-dag-time-minutt-sekund
   2. 2015-01-01_20-55-15
  3. Det vil si at bildene lagres og kan enkelt finnes igjen på harddisk om du vet når de ble tatt, filene blir også sortert i rekkefølge og kan enkelt brukes i presentasjoner og vises da i kronologisk rekkefølge.
  4. Dersom bildene er tatt i forbindelse med et oppdrag eller på et sted så tagger jeg opp allerede ved importen, ellers gjør jeg dette i etterkant.
  5. Et tips jeg glemte i farten er å automatisk konvertere filene til DNG som er Adobe sitt digitale negativ. Dette tar mindre plass på harddisken og er et format som gjør at filene blir støttet fremover også. Godt tips for å spare litt plass på harddiskene  ( Takk til Zafar Iqbal som minnet meg på dette som jeg hadde glemt.)
 4. Slett bilder som er totalt mislykket, det ser du på en tiendedels sekund (ikke bruk tid på å vurdere dette nå)
 5. Ta backup av bildene
  1. Jeg tar en backup til en ekstern harddisk (som er speilet så en av to disker kan bli ødelagt uten at jeg mister noe) Jeg tar også backup til en ekstern lagring for å være sikker dersom huset skal brenne.
 6. Først nå kan minnekortet formateres og settes tilbake i kameraet
 7. Gå igjennom bildene og slett igjen
 8. Tagg opp med nøkkelord
 9. Tagg opp med ansiktsgjennkjenning som nå er tilgjengelig i Lightroom 6 / CC
 10. Ny backup som fjerner de bildene du ikke trengte

Si gjerne noe om din arbeidsflyt, men dette er i alle fall noe som virker for meg. Håper det hjelper og lurer du på noe er det bare å spørre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.