til 4 personer
3 store andebryst
300 g fersk spinat, helst babyspinat
100 g tørket fiken, kuttet i små terninger
1 hvitløk fedd
Olivenolje
Salt og pepper
Sursøt kryddersaus:
3 dl innkokt andekraft (eller sjysaus fra pose)
2 ss sukker
3 ss sherryeddik eller balsamicoeddik
1 bit kaneltang
1 stjerneanis
2 nellikspiker
1 ½ ss usaltet smør
Smelt sukker til karamell i en liten kasserolle. Tilsett eddiken og la det koke til det meste av væsken er fordampet slik at råsmaken fra eddiken forsvinner. Tilsett kraft elle sjysaus og krydder.
La sausen småkoke i 5 min og smak den til med salt og pepper. Visp til slutt inn smøret i små biter og sil sausen før servering.
Skjær rutemønster på fettsiden av andebrystene og gni dem godt inn med salt og pepper.
Stek brystene med fettsiden ned i en middels varm stekepanne. Stek til fettet blir sprøtt, ca.10 min.
Snu brystene og stek i noen minutter til, øs over stekesjyen av og til. Ta brystene ut av pannen og la dem hvile 5-10 min før de skjæres oss i skiver til servering.
Varm litt olivenolje i en vid kjele. Tilsett renset og vasket spinat. Stikk et hvitløksfedd på en gaffel og rør rundt i spinaten med denne. Når spinaten er blitt myk og blank er den klar.
Smak til med salt og pepper og tilsett hakket tørket fiken. Hell spinaten over i et dørslag, slik at eventuell væske renner av.
Server gjerne råstekte poteter og stekt sopp til denne retten.