Erfaringer fra Scrumkurs

Jeg har vært på to dagers Scrummaster kurs for å bli certified Scrum master. Det var to spennende dager (23.-24. mars) med en dyktig kursholder. På NKI har deler av utviklingen vært gjort med Scrum som utgangspunkt for metodikken. Det har vært mange utfordringer og mange av dem ble også belyst av kursholder. Det er veldig viktig at man forankre metoden i ledelsen og at rollene defineres godt og blir respektert. Ellers er Scrum forankret i «agile» eller smidige metoder som sverger til «Manifesto for Agile Software Development»

 • Prosjekt eier (PO – project owner) er den som skal representere alle interessenter i organisasjonen og skal prioritere hva som skal gjøres i de forskjellige «sprintene»
 • En sprint er en tidsavgrenset periode, som oftest på 2-4 uker som er satt av for å oppnå et sprintmål. Dette målet settes av PO og skal løses av teamet i den rekkefølge og på den måten de velger
 • Scrum master er den som skal tilrettelegge for at teamet får best mulig arbeidsvilkår og følger opp at de holder seg til Scrum-metodikken. Det er Scrum master’en som skal holde teamet fokusert og passe på at de jobber best mulig mot målet. En Scrum master er en tilrettelegger og en som må «ta ballen» dersom ting ikke går som det skal.
 • Daily scrum er det daglige møtet som teamet har for å oppdatere hverandre på status. Dette møtet skal ta maksimalt 15 minutter og er anbefalt å ha på samme sted til samme tid hver dag. Da vil andre også vite hva som skjer når og det er lettere å planlegge å titte innom. Det er teamet som har talerett, PO er ønsket som lytter ca 2 ganger i uken og alle andre er velkommen som lytter. Scrum master kan stille spørsmål som deltakerne skal svare på
  • Hva er gjort siden siste daily scrum?
  • Hva skal gjøres til i neste daily scrum?
  • Er det noen hindringer eller problemer som må taes tak i?
 • Team er de som skal gjøre oppgavene som er tildelt og akseptert mellom PO og teamet. Det er teamet som skal løse oppgavene, hvordan er opp til dem.
en illustrasjon av hvordan scrum funger

Scrum rammeverket

6 Comments:

 1. Andreas Jonsson

  Fin uppsummering 🙂 Nu väntar vi bara på certifikat..

 2. Jeg har «successfully completed the Certified ScrumMaster course and evaluation» og er nå «Certified ScrumMaster»!

  Blir spennende å følge med på hva som skjer med agile metoder fremover.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.