Ingrid Espelid Hovig sine pepperkaker og pepperkakehus

Ingenting er så mye jul som pepperkaker og hvem har bedre oppskrift enn selveste Ingrid Espelid Hovig som er alle norkse kjøkkenskriveres mor!

Pepperkaker  + Ingrid Espelid = jul!

Ingredienser
125 g smør/margarin
125 g lys sirup
2 egg
125 g sukker
350 g hvetemel
½ ts finmalt pepper
¾ ts ingefær
2 ts kardemomme
2 ts malt
2 ts pomeransskall (kan sløyfes)
1 ½ ts hornsalt

Smelt smør/margarin og sirup. Avkjøl til det er lunkent. Visp egg og sukker til eggedosis. Bland sirupsblandingen.

Sikt på krydder og hornsalt blandet med litt mel. Bland i resten av melet. Kna deigen jevn. Dekk til og la deigen stå kjølig natten over.

Kjevl ut små deigemner til tynne leiver. Skjær ut snipper eller kjeks og trykk en halv mandel på midten. Stek kakene midt i ovnen ved 180 grader C i 8-10 minutter.

Avkjøl på rist

Pepperkakehus

100 g smør eller margarin
2 dl sirup
3 dl sukker
3 dl melk eller kaffefløte
ca. 1 kg hvetemel
½ ts kardemomme
½ ts pepper
½ ts nellik
½ ts anis
½ ts ingefær
3 ts kanel
3 ts natron
litt vann

Varm smør eller margarin, sirup og sukker til det blir tyntflytende. Det må ikke koke. Tilsett melken eller fløten og rør godt. Bland halvparten av melet med krydderne og rør det i. Rør natronet ut i litt vann og bland det i deigen. Elt så i resten av melet til deigen blir jevn og smidig.

Dekk deigen med plast og la den hvile i 1-2 dager.

Huset bør først lages i kartong. Ta det så fra hverandre. Skjær vegger og tak ut etter kartongen. Dypp kniven i mel, ellers henger deigen i. Legg de utskårne delene på plate dekket med bakepapir.

Stek kakene lyst brune ved 200 grader C i 10-12 minutter. Dører og vindusskodder er stekt på kortere tid. Avkjøl kakene på platen eller på helt plant underlag.

Fest vegger og tak sammen med karamell: sukker som er varmet opp og brunet i en stekepanne. Dette er arbeid for voksne! Karamell er brennende varm!

Pynt huset med glasur, non stop, seigmenn, mandler, engelsk konfekt eller lignende.

Glasur til sprøyting
2-3 dl siktet melis
1 eggehvite
¼ ts eddik

Rør litt og litt eggehvite sammen med melis og eddik til glasuren blir blank og tyktflytende.

Sprøyt tynne streker på et papir og prøv om glasuren holder formen. Glasuren skal ikke flyte ut. Bruk kremmerhus av matpapir til å sprøyte med.

Tips:
Huset kan også settes sammen med tykk glasur.

Det lønner seg å dekorere veggene før huset settes sammen, taket kan vi ta til slutt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.