Egenskaper ved tysk Riesling

Riesling angrepet av Botrytis cinera der man ser forskjellige stadier med vnalige druer og inntørkede druer på samme stilk

Fotograf: Tom Maack, Botrytis cinerea auf Riesling-Weinbeeren, Edelfäule / Botrytis cinerea on Riesling grapes, noble rot. Rheingau, Germany, October 2005

Tysk Riesling har en del egenskaper som gjør den til en spennende vindrue. Riesling er en drue som kan gi både knusktørre og sukkersøte viner – og alt i mellom.

For å forstå litt av hva som er inne i en flaske med tysk Riesling kan følgende være verdt å ha med seg (og spesielt om man lurer på lagringspotensialet)

Tysk Riesling har følgende betegnelser

 • Kabinett er den enkleste kvalitetsgraden og kan være tørr eller søt.
  Vinen er på topp etter ca 8-12 år
 • Spätlese er neste grad og med mindre det står «Trocken» på den er dette en søt vin
  Vinen er på topp etter ca 10-15 år
 • Auslese er en veldig kraftig vin med mye smak og er som oftest søt, men det finnes også her varianter som er «trocken»
  Vinen er på topp etter ca 15-20 år
 • Beerenauslese er veldig søt og finnes ikke som tørr variant (så vidt jeg vet er auslese siste grad som finnes også som tørre varianter)
  Vinen er på topp etter ca 20-25 år
 • Eiswein er en spennende vin der druene må ha vært igjennom en kald periode som gjør at vannet i druene er frosset, men sukkeret skal være flytende. Vannet fjernes fra druene og resten av mosten legges til gjæring. Det er dette som gir den intense smaken… og høye prisen da det er lite væske man får ved å bruke denne metoden da det kreves ca 10 ganger så mange druer som ved vanlig metode.
 • Trockenbeerenauslese (TBA er ofte en forkortelse) er en vin som er basert på at druene har blitt angrepet av edelråte som er den soppen som heter Botrytis Cinerea og trekker vannet ut av druene og gir en utrolig intens smaksopplevelse når vinen lages. i 2003 tok Marcus Molitor en uoffisiell verdensrekord og produserte en Trockenbeerenauslese med 334 Oechsle – det høyeste Oechsle-nivået (mostvekten) som  noen gang er målt! En Trockenbeerenauslese kan ligge å gjære i inntil 3 1/2 år!
  Vinen kan lagres lenge noen sier 35-100 år, kanskje mer!

Det er mye spennende man kan få av Riesling – tørre slanke viner eller søte fyldige. Det er en verden av variasjon bare i denne druen og er en av mine favoritt druer. En vinsmaking jeg fikk delta på fikk vi smake nærmere 50 flasker Riesling!

Flaskene som ble testet i den fantastiske smakingen hos Record Vinimport

Etter en vinsmaking med Record Vinimport

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.