Løperkne kjent som runners knee – vondt i kneet når du løper?

Fra makspuls til løperkne og til løper igjen er det jeg vil dele med dere her.

makspulstest med graf som viser fordelingen i soner

Min makspulstest viser hvilke soner jeg var i, hvor lenge og ikke minst hva min makspuls var: 211!

Det hele startet med en makspulstest etter som jeg har syklet med noen gode venner av meg så ble det pulsbelte og pulsklokke på meg. Dingser og målinger har alltid vært spennende og jeg fikk et tips om at for å lettes måle makspulsen så er det bedre å løpe enn å sykle (i etterkant har jeg lært at det er forskjellige makspulser for de forskjellige idrettene så det må måles i riktig gren). Løperkne hadde jeg aldri hørt om på dette tidspunktet, heller ikke runners knee eller IT-band, mer om dette senere.

Tidligere hatet jeg å løpe, så det har jeg ikke drevet med tidligere, men da jeg skulle ta en makspulstest så løp jeg og følte at dette var jo faktisk morsomt!

Veien til løperkne

 • Det var en relativt kort økt, oppvarming makspuls og litt rolig etterpå ble totalt rett under 4 km Dette var den 25. juli 2015… men jeg hadde jo ikke løpt så langt på aldri så lenge så jeg ville prøve mer.
 • Jeg satte ut på ny økt, jeg hadde jo kondis så 28. juli var jeg ute for å sjekke formen og etterlot meg 12,7 km – dette var jo moro!
 • Neste tur 10 km den 2. august her kjente jeg litt i kneet, men ikke alt for ille.
 • 8. august ble det en hard økt med en del smerter på en tur som ble på 17,8 km og flere stopp ettersom jeg ikke klarte å løpe, nesten ikke gå heller…. Jeg måtte nok roe litt, gikk for hardt ut, kroppen (knærne) var ikke klare for en slik tur.
 • Det tok en stund før jeg følte at jeg kunne gå og løpe igjen som normalt så neste tur ble kort, 7 km 22. august og her også noe smerter i kneet, men ikke mer enn at jeg tenkte dette går over. Jeg snakket med noen om dette og løperkne eller runners knee var det de antok kunne være en årsak… hva er dette da… vel noe «alle» får. Jeg tenkte ok og kjørte på videre.
 • 26 august 10 km og litt smerter i kneet, det gikk over i løpet av turen så jeg tenkte dette går riktig vei
 • 30. august 10 km og litt mer smerter… løperkne er noe jeg begynner å innse at jeg har, men hva er grunnen?
 • 6. september 7,6 km og fortsatt var det ikke godt å løpe
 • 13. september 5 km også dette kjente jeg…. kanskje jeg bare må løpe og så går dette over etter hvert, kneet må herdes, det er jo ikke noe farlig med litt smerter tenkte jeg…
 • 22. september 7 km
 • 28. september 11,5 km
 • 4. oktober 10,5 km og en del smerter, litt over tid denne gang… best å ta det med ro litt nå….
 • 19. oktober hadde jeg en tur på 1,94 km og dette var vondt… noe må gjøres… jeg kan ikke leve med at det er så mye smerter og så lite trening. Løperkne er et faktum, runners knee, IT Band, tøying, foam roller, styrketrening og annet relatert ble en høyt prioritert sak å google, lese og se på youtube om!
 • Fremover nå ble det pause i 6 uker før det ble 4-5 km pr tur og først en i uka før to i uka over 2 måneder. Så litt lengere turer!

Fra løperkne til løper igjen

Best i løping en bok som guider fra løperkne til maraton

Her har du en bok som dekker det meste fra løperkne til treningsplan for maraton og informasjon om pulssoner


født til å løpe inspirerer og motiverer

Født til å løpe eller Born to run som er orginaltittelen er en utrolig inspirerende bok – anbefales

Jeg har lest masse, en fantastisk bok er Født til å løpe som er veldig inspirerende og lærerik og en litt tørrere en, men med mye nyttig: Best i løping

Jeg innså at jeg måtte gjøre noe drastisk for å trene meg opp og startet min reise inn i løperkne, runners knee og lærte om noe som het IT Band og fikk tips fra flere om øvelser for tøying, styrke og hørte om noe som het en skumrulle eller foam roller. Dette var saker! Jeg startet med å stå i trappa og stå i trinnet med tåballene innpå og helen utenfor trinnet så gikk jeg ned med bakerste ben til trinnet under og opp igjen og gjorde tåhev – dette i 15 repetisjoner til å begynne med, nå er det rundt 20-25 avhengig av hva jeg gidder. Begge beina så snudde jeg i trappa og stod godt innpå trinnet og gikk med den andre foten ned på trinnet under og opp igjen, dette også tilsvarende repetisjoner. Dette gjorde jeg nesten hver dag samtidig som jeg gjorde øvelser med min nyanskaffede foam roller! Fortsatt gjør jeg styrkeøvelser de dagene jeg ikke løper (løper nå torsdag og søndag) og har gradvis bygget meg oppover etter flere uker med 4-5km runder… kjedelig, men nødvendig.

redningen for løperkne er en foam roller

Denne bruker jeg daglig for å behandle og unngå løperkne

Selv bruker jeg en Casall HIT Tube roll den er ganske hard i begynnelsen, men nå har jeg blitt vandt med den og det går helt fint – vondt er det, men godt gjør det…

Øvelsene er ganske raskt over og de jeg bruker daglig er vist under

Det er også andre øvelser og interessante ting er å finne i min spilleliste på youtube om løping. Det er mange varianter som er å finne, men det meste dekkes her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.