Nordic Light onsdag 04. mai 2011

Dagens program er som alltid fullt av nye inntrykk og spennende impulser. Her er dagens program:

08:30
Frokostfilm
Fotografi vil alltid søke kunnskap og inspirasjon fra andre kunstarter som film, litteratur og musikk. Hver morgen inviteres du til å starte dagen med en inspirerende frokostfilm på Caroline.

Kunstnerisk leder Morten Krogvold har svært god innsikt i hva som rører seg i filmverdenen, både av spillefilmer, kortfilmer og dokumentarer. Han har med omhu plukket ut et utsøkt knippe med severdige filmer; noen av dem er gode, gamle klassikere, andre er kanskje helt ukjente skatter. Nordic Light kan på det varmeste anbefale å starte dagen på denne måten sammen med andre morgenfugler. Velkommen til en uventet opplevelse du ikke visste du trengte!

08:30
Chin Chin Wu
”Hvorfor er kvinnens underliv ansett som upresentabelt og tabu?” spør Chin Chin. Hun ønsket å gjengi kvinnens “ansikt” gjennom et portrett av det mest intime området på kroppen. Hun er den første kinesiske fotografen som besøker Nordic Light, og kanskje også en av de som vil vekke størst oppsikt for sine bilder.

09:30
Verdenspremiére «Foto Normann»
Foto Normann er historien om den legendariske postkortfotografen Arne Normann og hans far Carl, som revolusjonerte postkortfotografiet i Norge for over hundre år siden. Filmen viser et rikt materiale som aldri før er offentliggjort, flotte bilder av Norge og anekdoter. Vi inviterer deg til en halv times nostalgisk tur med Norges mest berømte postkortproduserende familie. Amerikanske Jonathan Dale Learn er filmens produsent og regissør, bosatt i Hamar. Han arbeider som filmskaper og TV-produsent, og har flere serier og dokumentarer bak seg.

10:30
Gered Mankowitz
Rockefotografen Mankowitz er rett og slett legendarisk. Gjennom mer enn 45 år har han udødeliggjort en rekke berømte artister som for eksempel The Rolling Stones, Jimi Hendrix, Slade, Elton John, Kate Bush og The Eurythmics. Spenn deg fast og bli med på en reise i musikkens visuelle univers, tolket av «the one and only» Gered Mankowitz!

12:30
Valdis Lazdins, foredrag av Daiga Kalnina
Fotoarkivet til Valdis Lazdins (1936-2007) lå uforstyrret i 40 år i små birøkterkasser i form av negativer.
I samarbeid med Averøy har Nordic Light invitert Valdis Lazdins’ datter Daiga Kalnina. Averøy har Jekabpils som vennskapsby, og har i 2006 hatt en tilsvarende utstilling med bilder av Lazdins.

12:30
FairMail prosjektet
Gatebarn i Peru og India får lære seg kunsten å fotografere og tjener penger til livets opphold ved å selge sine bilder. Nordic Light skal informere og være bindeleddet mellom nye lærekrefter i Norge og FairMail i Peru og India.

14:30
Fargefotografiet 150 år, foredrag av Leif Preus
Det er 150 år siden fargefotografiet så dagens lys, bokstavelig talt. Norges nestor innen fotografi, Leif Preus, vil holde foredrag om det som den gang var en revolusjon innen fotografiet.

16:30
Erwin Olaf
Norges Fotografforbund (NFF) har tatt den nederlandske fotografen Erwin Olaf til Nordic Light.
Hans arbeid byr på sterke uttrykk og kan til tider provosere. Han er selvfølgelig elsket av reklamebransjen, som ofte benytter seg av hans evne til å tiltrekke seg oppmerksomhet. Erwin arbeider også med filmproduksjon.

16:30
Ansel Adams, foredrag av Chris Rainier
Ansel Adams (1902-1984) er kjent for sine slående vakre naturfotografier, helst i svart-hvitt. Han tok mange av dem i nasjonalparken Yosemite i California, men han reiste også mye på jakt etter naturens skjønnhet. Han etterlot seg over 40 000 negativer. Han foretrakk å ta bilde med storformatkamera på stativ.

16:30
Deborah Turbeville
Deborahs arbeid lokker og begeistrer et stadig større publikum. Unge kunstnere oppsøker henne for veiledning, råd, kunnskap, for å finne inspirasjon, og lære mer om hennes ungdommelige måte å visualisere verden og livet på.

18:30
«All roads photography»
Dette prosjektet er et samarbeid mellom National Geographic, Chris Rainier og Nordic Light, og som vil gi deg innsikt i hvordan urinnvånere forskjellige steder i verden lever sine liv.

18:30
Amedeo M Turello
Amedeo er motefotograf ut til fingerspissene. Bildene hans er preget av vakre kvinner kledd i klær og kreasjoner fra kjente designere.

21:30
Ansikt til Ansikt med Ole Gunnar Solskjær
Bli nærmere kjent med interessante personligheter gjennom Morten Krogvolds samtaler med utvalgte gjester. Gi påfyll til hjerte og hjerne. Her tar vi en pause fra det raske og såkalt effektive samfunnet – og gir anledning til å fullføre en tankerekke. Vi rammer det hele inn med en intim og hyggelig atmosfære, der mang en gjest har delt sine personlige erfaringer og betraktninger med de fremmøtte.

I kveld er det Ole Gunnar Solskjær som kommer tilbake til oss for en prat. Mye har skjedd i de siste fem årene. Gå ikke glipp av et mestermøte mellom Krogvold og Solskjær.

22:00
«Daguerre, hva for no’?» Fotoquiz med fotograf Morten M Løberg
Uhøytidelig fotoquiz med god stemning! Her kan det fort gå ei kule varmt, men ølen er garantert kald. Brilliér med all fotokunnskapen du sitter inne med, eller spiss ørene og ta inn ny kunnskap!

Når ble Nordic Light fotofestival arrangert første gang? Hvilket år ble fargefilmen oppfunnet? Hvem fotograferte budeia på grisepurka?

Nytt av året er at det arrangeres fotoquiz på Quality Hotel Grand under festivalen. Quizmaster er fotograf Morten Løberg som har 40 års erfaring som fotograf, kunstner og skribent – i dag redaktør for nettstedet Fotografi.no. Spørsmålene vil dreie seg om en rekke forskjellige fotografiske temaer og vil ha varierende vanskelighetsgrad. Vet du ikke svaret har du allikevel en god mulighet til å svare riktig, du får nemlig tre alternative svar til hvert spørsmål.

Fotoquizen finner sted i lune omgivelser i baren på Quality Hotel Grand. Blir det stor pågang tar vi i bruk andre egnede lokaler på hotellet. Det koster ikke noe å være med og beste lag får en liten premie. Lagene blir satt sammen der og da, for noe av meningen er å involvere festivalens internasjonale gjester som ikke har utbytte av festivalens øvrige norske program på kvelden (fotoquizen foregår på engelsk). Så du kan faktisk «risikere» å havne på lag med hvem som helst av de internasjonale berømthetene som gjester Nordic Light. Velkommen!

23:30
Festivalkro
Hva er vel bedre etter en lang dag med mange inntrykk? Velkommen til festivalkro og sosialt samvær med kjente og ukjente navn.
Vi møtes i baren på Quality Hotel Grand. De holder oppe til kl. 02:00

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.